Skip to content

Werkwijze

Wat is ons doel en hoe willen wij dit bereiken?

Remedial Teaching Barendrecht heeft zich als doel gesteld leerachterstanden van kinderen met een leerprobleem in te halen en het kind (en ouders) beter om te laten gaan met een eventuele stoornis zodat het in de toekomst beter aan het leerproces kan deelnemen.

De werkwijze van de remedial teacher gaat volgens een vast plan met daarin de volgende onderdelen:

Kennismakinggesprek.

Na aanmelding van een kind, per telefoon of email, wordt een afspraak gemaakt voor een kennismakingsgesprek, ook wel intake genoemd. Tijdens dit gesprek worden relevante gegevens over het kind verzameld om zo de hulpvraag vast te kunnen stellen. Samen met de ouder(s)/verzorger(s) beslissen wij of we uw kind de juiste hulp kunnen bieden.

Onderzoek.

Als daartoe aanleiding is, wordt er aanvullend didactisch onderzoek gedaan. Met toestemming van de ouder(s)/verzorger(s) wordt er eventueel contact opgenomen met de school van het kind. De leerkrachten kunnen informatie geven over de gebruikte leermethoden, toetsgegevens, de leerproblemen en het gedrag van het kind. Als duidelijk is met welke zaken het kind precies problemen heeft, de diagnose, wordt er een handelingsplan opgesteld.

Handelingsplan.

In het handelingsplan staat omschreven wat de hulpvraag is, aan welke doelen gewerkt zal gaan worden en op welke manier. Dit plan wordt opgesteld voor een periode van drie maanden.

Begeleiding.

De begeleiding vindt plaats in de praktijk, één keer per week op maandag, dinsdag of woensdag. In enkele gevallen kan de begeleiding ook op school plaats vinden. De begeleiding duurt 45 minuten per keer. Meestal krijgt het kind werk mee naar huis om te oefenen.

Evaluatie.

Door middel van observatie en toetsing worden de vorderingen van het kind bijgehouden. Indien nodig worden de leerdoelen bijgesteld en zal het handelingsplan aangepast worden. Voor het bespreken van tussentijdse verslagen of voor voortgangsgesprekken wordt er met de ouder(s)/verzorger(s) een afspraak gemaakt. Aan het eind van de behandelingsperiode wordt een eindverslag geschreven.